Masseproduktion
Faktisk har Kina produceret lidt over 10 milliarder carat diamanter årligt i de sidste 10 år, og mængden forventes at stige. Eksperter siger, at syntetiske diamanter kun repræsenterer omkring tre-fem pct. af forbrugermarkedet, men interessen forventes at vokse med hele 22 pct. årligt fra USD 1.9 milliarder til USD 5.2 milliarder i 2023. Efterhånden som konkurrencen er blevet intensiveret og teknologien forfinet, har kinesiske virksomheder udvidet fra kun at anvende de kunstige sten til slibemidler, til nu at fabrikere smykkesten. Paul Zimnisky, der er uafhængig diamantanalytiker, mener, at kinesiske virksomheder snart vil kunne konkurrere med den globale, London-baserede juveler og diamantproducent, De Beers.
Ingen trussel
De Beers, der skabte det tidløse slogan “Diamonds Are Forever” udnytter også tendensen. (Læs mere her: https://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/5298/krigen_om_kopidiamanter.html)
På trods af, at det voksende marked, opfattes syntetiske diamanter stadig i kategorien “modesmykker”, mens naturlige diamanter stadig placeres under kategorien “fine smykker”. Det største problem med laboratorie-diamanter er, at de ikke har en reel detailværdi. Og når de er købt er pengene brugt og væk, hvorimod priserne på visse kategorier af ægte diamanter er steget dramatisk. Diamantbranchen føler sig ikke truet. Med De Beers entre på markedet, hvor priserne på deres laboratoriediamantbesatte smykkeserie, ”Lightbox”, sælges for en brøkdel af prisen på en tilsvarende ægte, forbliver syntetiske smykkesten værdiløse.
Selvom fabrikkerne øjensynligt kan få succes med lade forbrugerne pynte sig med laboratoriefremstillede diamantsmykker, ser fremtiden ikke ud til at blive en strid mellem naturlig ægte diamanter og laboratoriediamanter. Det er to vidt forskellige markeder.
“They’re not unique or billions of years old; they’re not from nature. You could just produce more and more of them. So consumers didn’t feel they should be valued as highly.” (Jacquelyn Francis)
Det medfører først og fremmest en naturlig prisstigning på de mest sjældne diamanter. I en reportage fra Bloomberg News skønnes det, at der kun er 150 stk. pink diamanter tilbage i Argyle-minen, der gennem tiden har leveret 90 pct. af disse sten. Derfor er pink og visse andre farvede diamanter investorernes foretrukne sten.