En af de måske mest læste nyhedshistorier i dette århundredet kan muligvis få overskriften: “Der er ingen diamanter tilbage”.
Den vil potentielt kunne blive læst over hele verden om cirka 60 år, for det er, ifølge beregninger, den tid det tager, at tømme naturens ressourcer for diamanter.
På nuværende tidspunkt står ca. 30 miner for 90 pct. af verdens diamantforsyning, men kun 13 pct. af dem har en levetid på over 40 år og max. 60 år. Udbuddet af diamanter i alle farver og kvalitetsniveauer vil blive berørt, uden undtagelser. Antallet af diamanter i omløb vil således mindskes meget hurtigere, end vi måske havde forventet.
Her kommer diamanterne fra i dag
I dag kommer 99 pct. af diamanterne fra kun ni lande, hvoraf Rusland, Congo og Botswana står for over 60 pct. af diamantforsyningen. I dag er der kun 32 aktive mine tilbage og antallet reduceres med en tredjedel inden for de næste fem år.
Når diamanter udvindes deles de straks op i to kategorier: Smykkediamanter og industridiamanter. Forsvindende få af de diamanter, der udvindes, kan bruges i smykker og endnu færre er egnet som investering. Årsagen er, at der ofte er mange og synlige uklarheder i langt de fleste sten, hvilket gør dem uegnede til at monteres i smykker. Faktisk er det kun 20 pct. der er klare og rene nok til blive solgt til smykkeindustrien, hvorfor resten anvendes i bore -og skæreindustrien. Diamanterne, der er egnet til smykker bliver sorteret i størrelse, farve og klarhed og bliver derefter solgt til købere, der handler og sliber rå diamanter. De rå diamanter sælges gennem forskellige kanaler, typisk på lukkede auktioner eller via kontrakter.
Kun 150 diamanter tilbage
Målt i værdi kommer ca. 96 pct. af verdens diamanter fra Rusland, Botswana og Canada, men med den forestående nedlukning af Canadas eneste diamantmine, vil fremtiden se anderledes ud.
Allerede inden for de næste fem år vil 12 ud af de nuværende 32 aktive diamantminer lukke, og det vil blive sværere overhovedet at kunne få fat i naturlige diamanter. Det medfører en naturlig prisstigning på de mest sjældne diamanter. I en reportage fra Bloomberg News skønnes det, at der kun er 150 stk. pink diamanter tilbage i Argyle-minen, der siden 1984 har leveret 90 pct. af disse sten. Derfor er pink og visse andre farvede diamanter allerede nu investorernes foretrukne sten.
Hvor skal diamanter komme fra i fremtiden?
Man kan ikke at sige, at diamantindustrien er i krisesituation, men den bliver tvunget til at disrupte sig selv. Når der ikke er flere vedvarende forsyninger, vil det brugte marked vil blive den største forsyningskilde. Produktion og beslægtet teknologi vil forsvinde og laboratorierne vil primært blive optaget af at validere gamle rapporter. ‘Diamantmægler’ vil kunne blive et nyt hverv, og smykkeproducenter vil skulle købe diamanter tilbage fra private forbrugere for at opretholde et stabilt udbud af diamantsmykker.
Selv diamanter med lave graderinger vil formentlig imødegå en hidtil uset værditilvækst. Farvede diamanter, som er de mest sjældne, vil fortsat være de mest eftertragtede, og de vil derfor stige først og mest.